ידוע שאחרי זמן הנידה האישה טובלת במקווה, לאחר שבמשך ימי המחזור היא נחשבת ל’לא נקייה’. אך בכל יום ויום כולנו עושים מעשים שליליים שיוצרים חיץ בינינו לבין המציאות. כאשר אנו מתייחסים בחוסר כבוד אל אנשים, כאשר אין לנו זמן עבור מישהו – מעשים שליליים כאלה ודומיהם יוצרים מסכים. במקווה אנו מחדירות בנו את הטהרה שבמים. מי המקווה דומים למי השפיר שברחם האם. הטבילה במקווה מזרימה אנרגיית חיים ומסירה את השליליות של מעשינו. הטבילה בזמן ההיריון לא רק מבטלת שליליות, אלא גם הופכת את פעולותינו השליליות לבלתי מזיקות, ועוזרת לנו לאזן מחדש את האנרגיות שלנו. המקווה הוא כלי עזר חשוב להבאת הילד העתיד להיוולד ליציבות נפשית.
ברצוני להזכיר עניין נוסף. בתפילת הבוקר יש שלוש ברכות הגורמות להתנגדות בקרב אנשים כי הן נשמעות כהתנשאות. כיצד נוכל להבין תפילות אלו כפשוטן? ככלות הכול, מה עלינו לחשוב כאשר הגבר אומר בבוקר: ברוך שלא עשני גוי. זו ברכה אחת. ברוך שלא עשני עבד – זו הברכה השנייה, והשלישית: ברוך שלא עשני אישה. ואחרי כל אלה טוענים שהיהדות איננה דת מתנשאת, והכול שווים בעיני הבורא…
כשקוראים שלוש ברכות אלה הנאמרות בזו אחר זו, הדברים נשמעים כאילו הבורא הוא קצת מתנשא אם הוא שילב אותן לתוך ספר התפילות שלו, או שאנו צירפנו אותן לשלנו. אך חכמת הקבלה מסבירה בדרך יפה מאוד את משמעותן של הברכות הללו, ומסתבר שאין להן כל קשר עם תכנן הפשוט והמילולי.
כאשר אומרים ברוך שלא עשני גוי, אין הכוונה ללא – יהודי, כי המילה ‘גוי’ פירושה גם ‘עם’, כפי שהבורא אמר למשה: אני אעשך לגוי גדול (דברים פרק ט’ פסוק יד). אם הכוונה הייתה להעליב, התורה לא הייתה כותבת זאת. אלא הברכה מתכוונת לומר: תודה על שיצרת בי את האפשרות לשנות את מצבי הנוכחי, על מנת שאוכל לשנות את השורש – מאין שבאתי, מהמקום שהתחלתי ברגע הלידה – מוקף ב ‘רצון לקבל לעצמו בלבד’ – ל ‘רצון לקבל על מנת לתת’. אני יכול להפוך לחלק מ ‘עם’ אחר, מפני שיש שתי פנים לכל אומה: הפן השלילי שהוא הרצון לקבל לעצמו בלבד, והפן השני שמבקש גם לתת. אנו מודים לאל על שנתן לנו הזכות לעזוב אותו עם אנוכי ולהצטרף לעם האחר, שהוא חלק מאור הבורא. תודה לך אפוא הבורא על שנתת לי את האפשרות. לא השארת אותי במצב שבו איני יכול להשתנות, אלא שמת אותי במקום שבו אוכל לשנות את מי שאני.
הברכה השנייה קלה יותר להבנה. היא אומרת: תודה לך על שלא עשיתני עבד לרצון לקבל לעצמו בלבד. יש לי אפשרות לשנות ולהשתנות כי העניקו לי חופש בחירה, ובזכותה אני יכול\ה לשנות רצון זה ולא להיות לו לעבד. הרצונות שלי יכולים לעלות למדרגה שהיא גבוהה מהמקום שבו הם נמצאים כרגע.
וכאשר אנו אומרים ברכה זו, אנו גם מודים לאל על שלא שם אותנו בממלכת החיות חסרות הבינה. אלא במקום שבו אנו יכולים לשנות את רצוננו ולעלות לרמת מודעות גבוהה מזו של החיות.
הברכה השלישית אומרת: …שלא עשני אישה. הרושם הראשוני הוא, שברכה זו משקפת את הרעיון הרווח בדתות רבות לפיה האישה פחותה מן הגבר, ויכולותיה פחותות. המשמעות למעשה היא: תודה על שלא יצרת אותי רק בעולם המלכות, על שנתת לי אפשרות לעלות מעבר למה שאני – שאינני רק כלי – ובאפשרותי לשנות את הכלי ולהיות אור בורא. בברכה זו המילה ‘אישה’ משמעותה: אחת מהתכונות הראשוניות של הנקביות – להיות כלי קולט.
ברצוני לומר לכולכן ולכולכם: תודה על היותכם חלק מחיי, ותודה על השיתוף אתנו. בעזרת השם נחיה כולנו ביחד קשורים כאחים וכאחיות, בדרך של אהבה ואחדות עם הבורא.
ולו יהי שכל משאלותינו יתגשמו, שכולנו נגדל ונתפתח במהירות, ונגלה את כוח הבורא שבתוכנו.
מאת: אבישי
גולשים 1,345
דירוג: